-
3193
usunięty użytkownik
2010-06-02 09:48:06
2 czerwca 2010 09:48 | ID: 220347
a u nas fasolka po bretońsku dla męża i dla mnie, filet z kurczaka dla Szymonka
-
3194
usunięty użytkownik
2010-06-02 09:52:17
2 czerwca 2010 09:52 | ID: 220351
A pewnie
Składniki:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach
Usmażone pieczarki [lepiej pokrojone w talarki a nie utarte na miazgę]
Jajka na twardo
Smażona na mocno złoto cebulka z mielonym kminkiem na oliwie
Plastry żółtego sera
Kwaśna śmietana
Sól. pieprz, maggi w płynie, mogą być rózne zioła wedle upodobania smakowego :)
Margaryna do smarowania naczynie
Nie podaję ilości bo to zależy jakie naczynie jest wykorzystywane. Ja używam takiej płaskiej szklanej kwadratowej rynienki.
Wykonanie:
Naczynie nasmarować tłuszczem. Ziemniaczki obrać i ułożyć z nich pierwszą warstwę [oczywiście pokroić je w plastry tkie ok 0,5 cm]. Oprószyć przyprawami [bez maggi]. Na tę warstwę dać pieczarki, potem cebulkę, jaka i znów ziemniaczki. Każdą wasrtwę posypać przyprawami. Tę najwyższą z ziemniaków lekko pomagować dodatkowo. Potem posmarować śmietaną i ułożyć plastry z sera. Piec w temp. ok 180-190 stopni. Miernikiem jest dobrze roztopiny ser. Choc to też zalezy od gatunku. Ja używam goudy grubo krojonego.
Po nałożeniu na talerze można jeszcze dodatkowo dac sobie jeszcze śmietany tak na świeżo.... Naprawdę jest to pyszne jarskie jedzonko... :)
Życzę smacznego!
-
3195
czerwona panienka
Zarejestrowany: 31-01-2010 10:26 .
Posty: 21500
2010-06-02 09:58:00
2 czerwca 2010 09:58 | ID: 220358
Ja się zawsze boje że dolna warstwa się przypali i będę naczynie szorować godzinę ;)
-
3196
usunięty użytkownik
2010-06-02 10:00:36
2 czerwca 2010 10:00 | ID: 220363
Mnie się nigdy nie przypaliło... Mże dlatego, że mam opcję termoobiegu i tej własnie używam...
-
3197
usunięty użytkownik
2010-06-02 10:01:51
2 czerwca 2010 10:01 | ID: 220365
ja dzisiaj ziemniaki serwuję, padlinę (muszę upolować jeszcze) i szparagi.
-
3198
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2010-06-02 10:30:40
2 czerwca 2010 10:30 | ID: 220380
A ja dziś sosik,młode ziemiaczki i mizeria ogórków:)
-
3199
usunięty użytkownik
2010-06-02 11:04:50
2 czerwca 2010 11:04 | ID: 220418
...a ja dzisiaj przygotowuję obiadek na dwa dni, no i dzieciom też...a będzie to - babka ziemniaczana z młodych ziemniaczków, z boczusiem i cebulką...a do tego/ już zrobiłam/ - chłodniczek...dużooo!!!
-
3200
usunięty użytkownik
2010-06-02 11:08:00
2 czerwca 2010 11:08 | ID: 220420
jagienka napisał 2010-06-02 09:52:17A pewnie
Składniki:
Ziemniaki ugotowane w mundurkach
Usmażone pieczarki [lepiej pokrojone w talarki a nie utarte na miazgę]
Jajka na twardo
Smażona na mocno złoto cebulka z mielonym kminkiem na oliwie
Plastry żółtego sera
Kwaśna śmietana
Sól. pieprz, maggi w płynie, mogą być rózne zioła wedle upodobania smakowego :)
Margaryna do smarowania naczynie
Nie podaję ilości bo to zależy jakie naczynie jest wykorzystywane. Ja używam takiej płaskiej szklanej kwadratowej rynienki.
Wykonanie:
Naczynie nasmarować tłuszczem. Ziemniaczki obrać i ułożyć z nich pierwszą warstwę [oczywiście pokroić je w plastry tkie ok 0,5 cm]. Oprószyć przyprawami [bez maggi]. Na tę warstwę dać pieczarki, potem cebulkę, jaka i znów ziemniaczki. Każdą wasrtwę posypać przyprawami. Tę najwyższą z ziemniaków lekko pomagować dodatkowo. Potem posmarować śmietaną i ułożyć plastry z sera. Piec w temp. ok 180-190 stopni. Miernikiem jest dobrze roztopiny ser. Choc to też zalezy od gatunku. Ja używam goudy grubo krojonego.
Po nałożeniu na talerze można jeszcze dodatkowo dac sobie jeszcze śmietany tak na świeżo.... Naprawdę jest to pyszne jarskie jedzonko... :)
Życzę smacznego!
...wykorzystam ten przepis - już mi smakuje...dzięki Jagienko!
.W mojej kuchni jest sporo pieczarek i cebuli
-
3201
usunięty użytkownik
2010-06-02 11:15:46
2 czerwca 2010 11:15 | ID: 220425
czerwona panienka napisał 2010-06-02 09:58:00Ja się zawsze boje że dolna warstwa się przypali i będę naczynie szorować godzinę ;)
...to zdarzało mi się w starym piekarniku
, wówczas dno naczynia smarowałam tłuszczem i wyściełałam folią aluminiową...i tak czasami przypaliło się!!!
W nowym nie ma tego, bo grzeje górą i dołem/ z termoobiegiem/.
-
3202
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-06-02 11:50:50
2 czerwca 2010 11:50 | ID: 220453
Coś z karkówki... chyba bitki... ziemniaczki i sałata ze szczypiorkiem i rzodkiewką...
-
3203
monaaa71
Zarejestrowany: 28-01-2009 08:46 .
Posty: 28735
2010-06-02 13:34:57
2 czerwca 2010 13:34 | ID: 220547
placuchy z jabłkami.chłopcy lubią,mąż też i po pracy zje
-
3204
usunięty użytkownik
2010-06-02 13:35:46
2 czerwca 2010 13:35 | ID: 220549
krupnik na skrzydełkach popełniam właśnie
-
3205
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-06-02 15:20:43
2 czerwca 2010 15:20 | ID: 220660
-
3206
usunięty użytkownik
2010-06-02 15:27:42
2 czerwca 2010 15:27 | ID: 220664
-
3207
usunięty użytkownik
2010-06-02 16:00:53
2 czerwca 2010 16:00 | ID: 220678
u mnie było Leczo z bufetu - hmm nawet dobre <mniam> na deserek kinder bueno i brzusio pełne :d
-
3208
oliwka
Zarejestrowany: 19-04-2008 00:57 .
Posty: 161880
2010-06-02 16:01:32
2 czerwca 2010 16:01 | ID: 220679
oliwka napisał 2010-06-02 11:50:50Coś z karkówki... chyba bitki... ziemniaczki i sałata ze szczypiorkiem i rzodkiewką...
Moje dzieciaczki już w drodze, to za jakieś pół godzinki wstawiam obiadzik
by "świeżutki" był... jak dojadą...
hehehe...
-
3209
usunięty użytkownik
2010-06-03 08:44:30
3 czerwca 2010 08:44 | ID: 221098
Dziś gulasz drobiowy, ziemniaczki i mizeria...Dla wszystkich, choć zastanawiam się czy Smyk może jeść mizerię
do tej pory mu nie dawałam
-
3210
Alina63
Zarejestrowany: 26-01-2010 19:21 .
Posty: 18946
2010-06-03 08:56:12
3 czerwca 2010 08:56 | ID: 221099
pieczone żeberka , ziemniaki i mizeria
-
3211
Sonia
Zarejestrowany: 06-01-2010 16:15 .
Posty: 112855
2010-06-03 10:01:02
3 czerwca 2010 10:01 | ID: 221113
Alinko ja mam to samo!!!!!Też żeberka i mizeria:)Smacznego wszystkim życzę:)
-
3212
usunięty użytkownik
2010-06-03 10:08:45
3 czerwca 2010 10:08 | ID: 221116
warzywa, ziemniaczki i karkówkę z pieca w ziołach