Dukanożercy!Kategorie: Kulinaria, Odchudzanie Liczba wpisów: 7, liczba wizyt: 31761 |
Nadesłane przez: joasjoas 15-02-2011 22:07
P - Galaretka z kurczaka
SKŁADNIKI
pierś z kurczaka oraz 1 udo
włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka)
żelatyna spozywcza
jajo gotowane na twardo
przyprawy do smaku (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz kostka bulionowa - warzywna)
WYKONANIE:
-w garnku z wodą gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinkę pierś z kurczaka oraz udo bez skóry i tłuszczu wraz z warzywami i przyprawami;
-gdy mięsko będzie mocno miękkie (pierś zaczyna się lekko rozpadać, a mięsko udka odchodzi od kości) wyławiamy je wraz z warzywami;
- mięsko dzielimy na kostezcki wedle uznania; do miseczek układamy ugotowane jajko (połówki); dodajemy mięsko (w wersji P+W dodajemy również pokrojoną marchewkę i pietruszkę jak ktoś lubi);
-nastepnie bierzemy się za bulion: odlewamy ok. 1/3 szklanki buliony i rozprowadzamy w nim żelatynę (w zależnosci od ilości bulionu trzeba sobie dostować ilość żelatyny zgodnie z opisem na opakowaniu); mieszamy dokładnie i dopiero rozprowadzamy w całym bulionie;
-tak przygotowanym wywarem zalewamy mięsko i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia; gotowe do jedzenia na drugi dzień :-)
Dobre rozwiązanie na jedzonko do pracy (ja część robię w plastikowych pojemnikach, dzięki czemu moge wygodnie zabrać do pracy); podaję z octem (ja wolę ten standardowy niż winny) lub musztardą!